Finance, Finance

Wat merkt de financial op korte termijn van AI?

Afgelopen weken kon je geen nieuwsbron openen zonder dat er artikelen werden gewijd aan Artificial intelligence (AI). De technologie is het stadium ‘in de kinderschoenen’ ruimschoots gepasseerd. Afgelopen maand waren Lorenzo Visscher, Rens Rengelink en ik namens FITZ Finance & Control aanwezig bij het congres “Finance professional van de Toekomst”, georganiseerd door hogeschool Windesheim. De hogeschool krijgt steeds vaker de vraag om bedrijven, organisaties en instellingen te helpen met de uitdagingen van morgen. En dat is niet zo gek. Onze finance wereld verandert snel en vraagstukken zijn steeds complexer. Om bij te blijven kunnen we niet stil staan en zullen we ons, of we willen of niet, ook op het gebied van AI moeten ontwikkelen.

B8EvvQmWjIC5AAAAAElFTkSuQmCC

Maar gaan de laatste ontwikkelingen van AI op korte termijn al impact hebben op ons werk?

De laatste tijd gaat het vooral over de generatieve vorm van AI waarbij een systeem op verzoek teksten, beelden of geluid produceert. Het bekendste voorbeeld is ChatGPT van het Amerikaanse techbedrijf OpenAI. Via dit programma kunnen gebruikers opdrachten geven aan een chatrobot, die vervolgens een dialoog vormt dat aanvoelt als een menselijk gesprek. Als je ChatGPT vraagt naar Verhoeve BV, nu overgegaan in FITZ Finance & Control, dan komt hij met onderstaand antwoord. 

De meeste informatie hierboven klopt, echter zijn wij niet gevestigd in Nieuwegein maar in Bunnik. En dan zeggen ze dat fouten maken menselijk is... 

Het techbedrijf heeft uiteraard gewaarschuwd dat niet alle uitkomsten kloppen, maar door gegevens en feedback te verstrekken leert ChatGPT nieuwe originele output te creëren zodat de informatie volgende keer wel klopt. Uit nieuwsgierigheid heb je vast al eens iets gevraagd aan ChatGPT, zo niet dan is dat echt het proberen waard. 

Inmiddels wordt er zelfs muziek gemaakt met AI. Een recent voorbeeld daarvan is dit filmpje waarin een TikTok-maker een AI-gegenereerde nummer genaamd "Heart on My Sleeve" heeft gemaakt met de stem van Drake op een tune van The Weeknd. Het riep belangrijke vragen op over waar de muziekindustrie vanaf hier heen gaat naarmate deze technologie verbetert en zich verspreidt.

Maar hoe gaat AI op korte termijn impact hebben op ons werk als financial?

Het verschil zullen we met name gaan merken in onze werkzaamheden die we uitvoeren in Microsoft-Office producten zoals Word, Excel, Outlook, Teams en PowerPoint. Microsoft heeft afgelopen maart namelijk nieuwe AI-functies voor Office aangekondigd. Het bedrijf noemt de kunstmatige intelligentie een 'copiloot'. Die naam vat volgens Microsoft samen wat de AI gaat doen: “de gebruiker blijft leidend, maar werkt straks sneller en efficiënter”. 

De Copilot zal ons ondersteunen via een nieuw venster binnen de apps van Microsoft waarin je verzoeken kan typen. Zo kan je bijvoorbeeld Word of OneNote vragen: “Maak een voorstel op basis van de notities van gisteren” of vraag je Outlook: “Vat de mail samen en stel een reactie voor”. Je kan hierdoor uitgebreide of lange mails sneller lezen en met één klik op de knop een voorgestelde reactie versturen. In Teams zal het middels AI mogelijk zijn om vergaderingen automatisch samen te vatten, zodat afwezige gebruikers de vergadering kunnen teruglezen of dat de aanwezige gebruikers niet meer hoeven op te letten. Verder kan je Powerpoint verzoeken om een presentatie te maken o.b.v. bepaalde gegevens in de huisstijl van de organisatie. Maar de Copilot van Microsoft zal de grootste impact hebben op onze werkzaamheden in Excel, zoals duidelijk wordt in dit filmpje van Microsoft. Het wordt mogelijk om de Copilot te vragen om gegevens in de spreadsheet te analyseren en te verkennen. Zo kan die o.a. scenario- en SWOT-analyses maken. Daarnaast wordt het mogelijk om formules te omschrijven die je nodig hebt en zal de Copilot deze formule voor je creëren. Binnenkort zijn we dus niet meer zelf formules aan het schrijven, maar controleren we de uitkomst van de formule geschreven door de Copilot. 

Waarschijnlijk is de Copilot na de zomer beschikbaar voor organisaties en hoeft deze alleen nog maar te worden geactiveerd. Volgens de CEO van Microsoft, Satya Nadella, zal de technologie mensen helpen 'geweldige inhoud, geweldige documenten, geweldige PowerPoints en kunst' te maken. Maar veranderd deze technologie niet de aard van ons werk? Worden wij op een gegeven moment niet overbodig? Of zal deze beweging juist nieuwe banen creëren? 

Wat denk jij? 

PS: Deze blog is niet door ChatGPT geschreven

Login